Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami na dużą blachę 📖
Składniki:- 4 jajka
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ kg truskawek
Przygotowanie:
1. Truskawki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić w plastry.
2. W misce ubić jajka razem z cukrem.
3. Dodawać po jednym jogurt, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier waniliowy. Cały czas energicznie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią połowę ciasta jogurtowego.
5. Na ciasto wyłożyć połowę truskawek, równomiernie rozkładając.
6. Powtórzyć operację z druga połową ciasta i truskawek, tworząc kolejną warstwę.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste.
8. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić przed podaniem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym ciastem jogurtowym z truskawkami na dużą blachę. Smacznego!