Przepis na ciasto krówka 📖

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka karmelu do krówki (lub gotowych krówek)
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, formując kulę.
4. Zawiniętą w folię aluminiową kulę włóż do lodówki na 30 minut.
5. W międzyczasie rozpuść karmel do krówki w rondelku razem z mlekiem na wolnym ogniu, często mieszając, aż stworzy się jednolita masa.
6. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na połowę. Jedną połowę rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż na wysmarowaną masłem formę do pieczenia.
7. Wylej na ciasto przygotowany karmel.
8. Drugą połową ciasta przykryj karmel i delikatnie dociskaj do brzegów formy.
9. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż się zarumieni.
10. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na kwadraty lub romby, aby przypominało kawałki krówki.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto krowka bananowka
ciasto euforia czekoladowe z makiem i krówką
sernik krowka
bananowa krówka bez pieczenia
sernik zebra z krówką