Przepis na sernik zebra z krówką 📖
Składniki:- 200 g herbatników
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 500 g serka kremowego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g krówek, posiekanych
Wykonanie:
1. Rozpocznij od rozdrabniania herbatników. Możesz użyć do tego celu blendera lub zamknąć herbatniki w plastikowym woreczku i rozgnieść je wałkiem do ciasta.
2. Połącz rozdrabniane herbatniki z roztopionym masłem, a następnie przełóż mieszankę do formy do pieczenia (najlepiej okrągłej o średnicy 22-24 cm) w wyściełaną papierem do pieczenia. Wyrównaj dno formy, aby powstała równa warstwa.
3. Przejdź do przygotowania masy serowej. W misce ubij cukier z serkiem kremowym na jednolitą i kremową masę. Dodaj kolejno jajka, ubijając całość po każdym dodaniu. Następnie dolej śmietanę i ekstrakt waniliowy, cały czas ubijając składniki.
4. Połącz posiekane krówki z masą serową. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić krówki w serze.
5. Masę serową z krówką wlej na uprzednio przygotowane dno z herbatników.
6. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i piecz przez około 50-60 minut, aż wierzch delikatnie zezłoci się.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku do całkowitego wystygnięcia.
8. Gdy sernik zebra jest już wystudzony, schłódź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub overnight.
9. Podawaj schłodzony sernik zebra z krówką, dekorując wierzch według własnego pomysłu, np. posypując dodatkowymi krówkami lub polewając karmelem. Smacznego!