Przepis na sernik krowka 📖
Składniki na ciasto:- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 10 cukierków "Krówka"
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Herbatniki rozkrusz na mniejsze kawałki, dodaj cukier, a następnie rozpuszczone masło.
3. Zagęszczoną masę przełóż do formy do pieczenia, ugniatając spód i zbicia do równomierności.
4. W osobnej misce zmiksuj ser biały na gładką masę, następnie dodaj cukier, ekstrakt z wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i dalej miksuj.
5. Bez przerywania miksowania dodaj kolejno jajka, a na końcu mleko.
6. Na koniec dodaj do masy serowej rozdrobnione cukierki "Krówka".
7. Wymieszaj ostrożnie łyżką.
8. Masę serową przelej na spód z herbatników.
9. Piecz sernik przez około 50 minut.
10. Po upieczeniu wyciągnuć sernik z piekarnika i zostawić do wystygnięcia na 30 minut.
11. Po tym czasie, przełóż sernik do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
12. Gotowy sernik krowka podawaj udekorowany według własnej fantazji. Smacznego!