Przepis na ciasto krowka bananowka 📖
Składniki:- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól w jednej misce.
2. W drugiej misce rozgnieć banany za pomocą widelca, a następnie dodaj do nich cukier, jaja, olej roślinny, mleko i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę z suchymi składnikami do mokrych składników, cały czas dokładnie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
5. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50-60 minut, lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia.
7. Podawaj krowkę bananową pokrojoną na kawałki, najlepiej posypaną cukrem pudrem. Smacznego!