Przepis na ciasto kruche ucierane ze śliwkami 📖
Składniki:- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 70g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg śliwek
- cukier puder (do posypania)
Instrukcje:
1. Masło powinno być miękkie, więc wyjmij je z lodówki na kilka minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaj cukier i jajko, a następnie dodaj miękkie masło.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
5. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
6. W międzyczasie umyj śliwki, usuń pestki i pokrój je na połówki.
7. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm na natłuszczonym blaszce do pieczenia.
8. Ułóż połówki śliwek na cieście, zostawiając nieco miejsca między nimi.
9. Całe ciasto posyp cukrem pudrem.
10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złote.
11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
12. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Pyszne, kruche ciasto ucierane ze śliwkami jest gotowe do serwowania!