Przepis na kruche ciasto jogurtowe ze śliwkami 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 12-15 śliwek

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier puder i masło, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jogurt i jajko, następnie zagniataj ciasto ręką lub używając miksera z hakami, aż składniki się połączą.
3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
4. W międzyczasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na połowę - jedną część wracamy do lodówki.
6. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim dno formy do tarty.
7. Układamy na nim połówki śliwek.
8. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i kroimy na paski.
9. Układamy paski ciasta w kratkę na wierzchu śliwek.
10. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto będzie złociste.
11. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto ze śliwkami
kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
kruche ciasto ze śliwkami i budyniem
ciasto kruche ucierane ze śliwkami
kruche ciasto ze śliwkami i bezą