Przepis na ciasto na amoniaczki 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka amoniaku spożywczego
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Margarynę rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier i wymieszaj.
3. Dodaj rozpuszczoną, ostudzoną margarynę i jajko. Wyrabiaj składniki ręką lub mikserem wyposażonym w specjalne końcówki do ciasta.
4. W małej misce rozpuść amoniak spożywczy w niewielkiej ilości wody. Dodaj go do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto podziel na kilka części i uformuj z nich wałki o grubości około 1 cm.
6. Kroję wałki na mniejsze kawałki, długości ok. 4-5 cm, i układaj je na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
7. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 12-15 minut, aż staną się rumiane.
8. Po upieczeniu studź ciastka na kratce, a następnie posyp je obficie cukrem pudrem.

Amoniaczki są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

amoniaczki
ciastka amoniaczki
domowe amoniaczki
amoniaczki siostry
dobre amoniaczki