Przepis na amoniaczki 📖

Składniki:

- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka amoniaku spożywczego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Masło należy roztopić i odstawić, aby przestygło.
2. W misce należy zmiksować cukier puder z jajkiem na puszystą masę.
3. Następnie dodać roztopione masło i amoniak, i ponownie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż amoniaczki nabiorą delikatnego, złocistego koloru.
7. Po upieczeniu, amoniaczki należy ostudzić i można polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Podobne przepisy

domowe amoniaczki
ciastka amoniaczki
ciasto na amoniaczki
pyszne amoniaczki
prosty amoniaczki