Przepis na ciasto na domowy chleb 📖
Oto przepis na domowe chleb:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- około 350ml letniej wody
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W osobnej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną działać i woda stanie się mętna.
3. Dodaj roztwór drożdży do miski z suchymi składnikami.
4. Zaczynaj mieszanie składników za pomocą łyżki, a kiedy ciasto zaczyna się formować, kontynuuj wyrabianie ręcznie.
5. Gdy ciasto zaczyna przyjmować jednolitą konsystencję, wyłóż je na stolnicę i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut. Dodawaj odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie.
6. Po wyrobieniu ciasta, odłóż je do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i delikatnie uformuj okrągły chleb. Możesz użyć mąki do obtoczenia ciasta, aby ułatwić formowanie.
8. Poloż chleb na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Połóż chleb na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Przykryj chleb ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
11. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
12. Gdy chleb wyrośnie, delikatnie zrób nacięcie na wierzchu przy pomocy noża.
13. Włóż blaszkę z chlebem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złotobrązowy.
14. Po upieczeniu, ostudź chleb na kratce i ciesz się świeżym domowym chlebem!
Smacznego!