Przepis na ciasto na gofry 📖

Oto przepis na ciasto na gofry:

Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- opcjonalnie: wanilia do smaku

Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej i opcjonalnie ekstrakt waniliowy.
3. Stopniowo wlej mokre składniki do suchych, dokładnie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Wykorzystaj trzepaczkę do uzyskania równomiernego połączenia składników.
4. Przygotuj gofrownicę, rozgrzewając ją zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli konieczne, posmaruj gofrownicę cienką warstwą oleju.
5. Napełnij formę gofrową lekko, żeby ciasto miało miejsce na rozpłynięcie się.
6. Piecz gofry przez około 3-5 minut lub aż staną się złociste i lekko chrupiące.
7. Powtarzaj proces z pozostałym ciastem, aż zużyjesz całość.
8. Podawaj ciepłe gofry z dowolnymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, dżem, owoce lub bita śmietana.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry ciasto
gofry fit ciasto
ciasto na idealne gofry
gofry drozdzowe ciasto
ciasto gofry wytrawne