Przepis na ciasto na kluski śląskie 📖
Ciasto na kluski śląskie:Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
2. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. Do ziemniaków dodać jajka i sól. Dokładnie wymieszać.
4. Następnie stopniowo dodawać mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję gęstej masy.
5. Gotowe ciasto odstawić na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
6. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie złota i aromatyczna. Odstawić do wystudzenia.
7. Na gotującej się osolonej wodzie uformować okrągłe kluski z ciasta, korzystając z dwóch łyżek. Kluski gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
8. Gotowe kluski wyjąć z wrzątku, odcedzić i przełożyć na talerz.
9. Na patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim cebulę.
10. Obsmażoną cebulę przełożyć na kluski i delikatnie wymieszać.
Gotowe kluski śląskie można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, np. gulaszu. Smacznego!