Przepis na obiad kluski śląskie 📖
Przepis na kluski śląskie:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- Sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Odcedź ugotowane ziemniaki i odstaw na chwilę, aby ostygły.
3. Rozgnieć ziemniaki za pomocą tłuczka lub widelca, a następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj mąkę ziemniaczaną stopniowo, wyrabiając ciasto rękoma. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
5. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego wałek o średnicy około 2-3 cm.
6. Wałek pokrój na kawałki o długości około 2 cm i uformuj z nich małe kulki.
7. W dużej garniaku zagotuj osoloną wodę.
8. Wrzuć kluski do gotującej się wody, ale nie za dużą ilością na raz, żeby się nie posklejały.
9. Gotuj kluski przez 10-12 minut do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
10. W międzyczasie, na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
11. Odcedź gotowe kluski i przełóż je do miski.
12. Do miski dodaj zeszkliwioną cebulę i masło. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
13. Podawaj kluski śląskie na daniu głównym lub jako dodatek do mięsa lub kapusty.
Smacznego!