Przepis na najprostszy kluski śląskie 📖
Składniki:- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- 200g mąki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ziemniaki i ostudź.
3. Ziemniaki przetrzyj przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko, sól i stopniowo mieszaj dodając mąkę, aż uzyskasz jednolitą, elastyczną masę.
5. Przesypuj mąką stolnicę i podsypuj mąką również ręce.
6. Podziel ciasto na mniejsze porcje i formuj z nich wałki o grubości około 2 cm.
7. Krojąc ostrym nożem, odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj z nich kluski o długości około 3-4 cm.
8. Gotuj kluski w osolonej wrzącej wodzie przez około 8-10 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i od razu podawaj.
Smacznego!