Przepis na ciasto na leniwe pierogi 📖
Przepis na leniwe pierogi:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 g twarogu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko, cukier i sól.
2. Dodaj twaróg i masło. Wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i utworzą jednolitą masę.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i podziel je na mniejsze części.
4. Z każdej części formuj walec o grubości około 2 cm.
5. Kawałki wałka możesz od razu gotować, jednak jeśli chcesz uzyskać bardziej regularne kształty, możesz je lekko spłaszczyć i pokroić na równe kawałki.
6. Gotuj leniwe pierogi na osolonym wrzątku przez około 5 minut, do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
7. Gotowe leniwe pierogi można podawać z dodatkiem np. smażonej cebulki, posypane cukrem pudrem lub polane masłem.
Smacznego!