Przepis na leniwe pierogi 📖
Składniki:- 500 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Ser biały dobrze rozgnieć widelcem w misce.
2. Dodaj do niego jajka, mąkę, cukier, sól i olej. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą.
3. Ciasto odstaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
4. Gdy ciasto jest gotowe, na stolnicy podsypanej mąką uformuj z niego wałek o grubości około 3 cm.
5. Wałek pokrój na kawałki szerokości około 2-3 cm.
6. W rondlu zagotuj osolony wrzątek.
7. Wrzucaj kawałki ciasta do wrzącego osolonego wrzątku.
8. Gotuj pierożki na wolnym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Po wyjęciu pierogów z wody, odkładaj je na talerz i polej odrobiną roztopionego masła.
10. Możesz podawać leniwe pierogi na słodko jako danie główne z cukrem, cynamonem oraz ewentualnie kwaśną śmietaną lub na słono jako dodatek do mięsa, np. z sosem grzybowym.
Smacznego!