Przepis na ciasto na nalesniki kwestia smaku 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia nalesników
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka do miski i delikatnie rozmieszaj, starając się nie tworzyć grudek.
3. Stopniowo wlewaj mleko do miski, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę bez grudek.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
5. Delikatnie wlej cienką warstwę ciasta na rozgrzaną patelnię, poruszając nią w kółko, aby ciasto rozprowadziło się równomiernie.
6. Smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty do momentu, gdy spód nalesnika się zarumieni.
7. Delikatnie odwróć nalesnik za pomocą łopatki i smaż drugą stronę przez kolejną minutę.
8. Przełóż nalesnik na talerz i powtórz proces aż zużyjesz całe ciasto.
Podawaj nalesniki na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana, ser, owoce lub czekolada. Smacznego!