Przepis na ciasto na naleśniki prosty 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i olej. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę mleczno-jajeczną do suchych składników, cały czas energicznie mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto bez grudek.
4. Przełóż ciasto do szczelnie zakręcanego słoika i pozostaw na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
Naleśniki:
1. Na rozgrzaną patelnię nalej odrobinę oleju i rozprowadź go równomiernie.
2. Gdy patelnia się nagrzeje, nalej odrobinę ciasta, rozprowadź je po całej powierzchni patelni i smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż spód naleśnika się zezłoci.
3. Za pomocą łopatki lub naczynia do przewracania naleśników odwróć go i smaż z drugiej strony przez kolejne kilkadziesiąt sekund.
4. Przełóż naleśniki na talerz i powtarzaj proces aż zużyjesz całe ciasto.
Podawaj z ulubionym nadzieniem, na przykład dżemem, owocami, czy bitą śmietaną. Smacznego!