Przepis na prosty cienkie nalesniki 📖

Oto prosty przepis na cienkie naleśniki:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i delikatnie roztrzep je widełką.
3. Stopniowo wlej mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnego śmietankowego.
4. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj odrobinę mleka. Jeśli za rzadkie, dodaj mąki.
5. Rozgrzej patelnię (najlepiej o średnicy 20 cm) na średnim ogniu, a następnie posmaruj ją niewielką ilością oleju.
6. Wlej na patelnię niewielką ilość ciasta i rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni patelni, obracając ją w różne strony.
7. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty, aż zaczynają się ładnie rumienić. Następnie delikatnie odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż kolejną minutę.
8. Gdy naleśnik jest gotowy, wyłóż go na talerz, a patelnię posmaruj odrobiną oleju przed smażeniem następnego naleśnika.
9. Powtarzaj ten proces aż zużyjesz całe ciasto.

Naleśniki można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak dżem, cukier puder, świeże owoce, jogurt, czekolada, czy ser. Możesz je także nadziewać np. serem i szynką oraz złożyć w trójkąty. Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki cienkie
cienkie nalesniki
bardzo cienkie naleśniki
dobre cienkie naleśniki
cienkie naleśniki z serem