Przepis na ciasto na naleśniki z mascarpone 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Opcjonalnie: ulubione owoce lub dżem do nadziewania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka odłóż do osobnej miski.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj żółtka jajek, mleko i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Ubij białka na sztywną pianę.
5. Dodaj ubitą pianę z białek do masy z mąki. Delikatnie wymieszaj, starając się nie utracić puszystości.
6. Rozgrzej patelnię naleśnikową lub zwykłą patelnię o średnicy około 20 cm.
7. Na rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste.
8. W misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita masa.
9. Nałóż około 1 łyżkę nadzienia mascarpone na środek każdego naleśnika.
10. Naleśniki zroluj, lub zawiń w trójkąt.
11. Podawaj posypane cukrem pudrem lub ulubionym sosem owocowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z mascarpone
naleśniki z mascarpone i malinami
keto naleśniki z mascarpone
naleśniki ze szpinakiem i mascarpone
naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone