Przepis na ciasto na pierogi do mrożenia 📖

Oto przepis na ciasto na pierogi do mrożenia:

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą.
2. W drugim naczyniu wbij jajko i wymieszaj je z ciepłą wodą.
3. Powoli wlej mieszankę jajeczno-wodną do mąki, ciągle mieszając.
4. Dodaj olej i wyrabiaj ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i ciasto będzie gładkie i elastyczne. Możesz używać robotów kuchennych lub wyrabiać ręcznie.
5. Po uformowaniu ciasta w kulę, przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Podziel ciasto na kilka części.
7. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj każdą część ciasta na około 2-3 mm grubości.
8. Wykończ pierogi według własnych upodobań - nadziewaj je ulubionymi farszami, takimi jak mięso, kapusta z grzybami, ser czy owoce.
9. Składaj pierogi na pół i dokładnie zlepiaj brzegi.
10. Gotowe pierogi można mrozić na blasze lub tacce w jednej warstwie, aż będą lekko przypieczone z zewnątrz, a ich nadzienie będzie w pełni gotowe.
11. Po zamrożeniu pierogi możesz przenieść je do plastikowego woreczka lub pojemnika, aby łatwiej je przechowywać w zamrażarce.
12. Przed gotowaniem mrożonych pierogów, można je wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 5-7 minut, aż staną się miękkie i pływają na powierzchni wody.
13. Mrożone pierogi można również smażyć na patelni z niewielką ilością oleju na złoty kolor.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ciasto
ciasto na pierogi
ciasto a pierogi
pierogi na ciasto
prosty ciasto na pierogi