Przepis na prosty ciasto na pierogi 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj jajka, wodę i olej, następnie zacznij zagniatać ciasto.
3. Kontynuuj zagniatanie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
4. Owinij ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
5. Następnie rozwałkuj ciasto na cienkie płaty.
6. Wytnij z płatów krążki o średnicy około 8-10 cm.
7. Na każdym krążku umieść nadzienie według własnego wyboru.
8. Złóż pierożki na pół, a następnie dokładnie zlep brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
9. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 3-5 minut, aż będą pływać na wierzchu.
10. Wyjmij pierogi z wrzątku, odcedź i podawaj na talerzu.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybki prosty ciasto na pierogi
prosty ciasto na pierogi bez jajka
pierogi prosty
pierogi leniwe prosty
prosty ciasto wuzetka