Przepis na ciasto na pierogi kwestia smaku 📖

Składniki na ciasto na pierogi:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj olej roślinny i wodę stopniowo do miski, mieszając ciągle, aż składniki się połączą.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw na około 30 minut, by odpoczęło.
5. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część na cienkie placuszki.
6. Przy pomocy szklanki wycinaj okręgi z ciasta.
7. Na każdym kawałku ciasta nałóż nadzienie np. z mięsem mielonym, kapustą i grzybami czy serem.
8. Zlep brzegi pierogów za pomocą palców, by dobrze się sklejały.
9. Gotuj pierogi na wrzącej osolonej wodzie, wrzucając je partiami na kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
11. Podawaj gorące pierogi polane roztopionym masłem lub skwarkami, z sosem śmietanowym czy kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi kwestia smaku
leniwe pierogi kwestia smaku
pierogi ruskie kwestia smaku
kruche ciasto kwestia smaku
ciasto do pizzy kwestia smaku