Przepis na kruche ciasto kwestia smaku 📖

Przepis na kruche ciasto:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieć ciasto rękoma, aż składniki się połączą.
4. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
6. Wytnij przygotowane kształty lub przełóż ciasto do formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Możesz używać tego kruchego ciasta jako bazy do różnych deserów, na przykład owocowych tart, orzechowych ciasteczek lub tradycyjnej szarlotki. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasteczka kwestia smaku
ciasto marchewkowe kwestia smaku
pizze ciasto kwestia smaku
ciasto drożdżowe kwestia smaku
ciasto z owocami kwestia smaku