Przepis na ciasto na pierogi menu dorotki 📖
Składniki na ciasto na pierogi:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużej misce wsyp mąkę i posól. Dobrze wymieszaj.
2. W drugiej misce roztrzep jajko i dodaj wrzącą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
3. Powoli wlej mieszankę jajeczno-wodną do miski z mąką, ciągle mieszając.
4. Dodaj olej i kontynuuj mieszanie, aż składniki będą dobrze połączone i utworzą jednolite ciasto.
5. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Ciasto należy podzielić na dwie części. Jedną pozostaw na stole, a drugą przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
7. Rozwałkuj cienki placek z pierwszej części ciasta na lekko oprószonej mąką stolnicy.
8. Wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremek do pierogów.
9. Nałóż nadzienie, np. kapustę z grzybami, mięso mielone lub ser.
10. Złóż pierogi na pół, dociskając krawędzie palcami lub widelcem, aby dobrze się skleiły.
11. Powtórz operację z drugą częścią ciasta.
12. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
13. Wyjmij pierogi za pomocą cedzaka i podawaj gorące, np. z dodatkiem smażonej cebulki, boczku lub śmietany.
Pamietaj, że ciasto na pierogi najlepiej smakuje, gdy jest cienkie i delikatne!