Przepis na uszka menu dorotki 📖
Uszka Menu Dorotki to smaczne pierogi, które można podać jako przystawkę lub danie główne. Oto przepis:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 120 ml wody
- 200g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W misce połącz mąkę, jajko i wodę, zagniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Owinij je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie pokrój pieczarki w drobną kostkę, cebulę i czosnek także posiekaj. Podgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę i czosnek.
3. Dodaj pieczarki do patelni i smaż je na średnim ogniu, aż puszczą sok i większość wody odparuje. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Mieszaj, aż nadzienie będzie odpowiednio zgęstniałe. Zdejmij z ognia i ostudź.
4. Przygotowaną wcześniej ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wytnij z niej okręgi o średnicy około 6 cm.
5. Nałóż niewielką ilość farszu na każdy okrąg, sklejaj brzegi i dokładnie zwijaj, tworząc tradycyjny kształt uszek.
6. Gotuj pierogi przez około 5-7 minut w lekko osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Uszka można podać od razu, polane roztopionym masłem i posypane świeżym koperkiem, lub w klasyczny sposób jako dodatek do barszczu czerwonego.
Smacznego!