Przepis na pierogi ruskie menu dorotki 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250g białego sera
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
2. W tym czasie posiekaj cebulę i usmaż na maśle aż zmięknie i lekko się zrumieni. Odstaw do ostygnięcia.
3. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i rozgnieć widelcem do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do nich utarty ser, smażoną cebulę oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj mąkę stopniowo, wyrabiając ciasto rękoma, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładkie i elastyczne ciasto (ewentualnie dodaj trochę więcej mąki, jeśli ciasto będzie za klejące).
5. Odstaw ciasto na około 30 minut, przykryte ściereczką.
6. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na cienki placek (ok. 2-3 mm) i wykrawaj z niego okręgi przy pomocy szklanki.
7. Na środku każdego okręgu umieść nadzienie z ziemniaków i sera, a następnie zlepiaj brzegi, tworząc półksiężyce.
8. Gotowe pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź na ręczniku papierowym.
10. Podawaj gorące pierogi ruskie z dodatkiem smażonej cebulki lub posypane świeżym koperkiem. Smacznego!