Przepis na ciasto na pierogi olga smile 📖
Przepis na ciasto na pierogi Olga Smile:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Instrukcje:
1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
2. Wlej gorącą wodę stopniowo do mąki, ciągle mieszając łyżką drewnianą.
3. Dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez około 5-7 minut, aż będzie miekkie i elastyczne.
5. Podziel ciasto na dwie równe części i owiń je w folię spożywczą. Pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu, rozwiń jedną część ciasta na lekko oprószonym blacie na grubość około 2-3 mm.
7. Wykrój okręgi o średnicy około 7-8 cm za pomocą kieliszka lub foremki do pierogów.
8. Na każdym okręgu umieść niewielką ilość farszu na pierogi, np. mięsnego, serowego lub ziemniaczanego.
9. Złóż pierogi na pół, łącząc brzegi i dokładnie dociskając je palcami lub widelcem, aby sklejone dobrze.
10. Powtórz kroki od 6 do 9 z drugą częścią ciasta i pozostałym farszem.
11. Gotuj pierogi w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 4-5 minut, aż wynurzą się na powierzchnię i zmiękną.
12. Wyjmij pierogi z wrzątku za pomocą cedzaka i odcedź.
13. Tradycyjnie podawaj pierogi z posiekaną cebulą zrumienioną na maśle lub z sosem śmietanowym.
14. Smacznego!