Przepis na ciasto na pierogi ownia 📖

Ciasto na pierogi owiane można przygotować wg następującego przepisu:

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj do mąki jajko oraz olej roślinny, następnie stopniowo wlewaj letnią wodę.
3. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość wody, a jeśli zbyt kleiste – posyp odrobiną mąki.
4. Po zagnieceniu, przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na około 30 minut do odpoczynku.

Gotowe ciasto można teraz użyć do przygotowania dowolnego nadzienia na pierogi owiane.

Podobne przepisy

pierogi ownia
pierogi thermomix ownia
ciasto do pizzy ownia
ownia iceówka
pizze ownia