Przepis na ciasto na pierogi ruskie z jajkiem 📖
Składniki:- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 200 g białego sera
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Wlej wodę i olej, następnie zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.
2. Uformuj z ciasta kulę, przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
3. W międzyczasie obierz ziemniaki i gotuj je do miękkości.
4. Oddziel białko od żółtka w jednym jajku.
5. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
6. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż będzie miękka i lekko złocista.
7. Odcedź ugotowane ziemniaki, przełóż je do dużej miski i rozgnieć na puree. Dodaj ser, usmażoną cebulę, żółtka z drugiego jajka, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
8. Ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienkie placuszki.
9. Na każdy plackek nałóż łyżeczkę farszu i zlepkuj brzegi, formując pierożek.
10. W dużej ilości osolonej wody gotuj pierogi przez około 5 minut, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię.
11. Gdy pierogi będą już gotowe, ostrożnie wyjmij je z wody i odcedź.
12. Możesz podać je na ciepło, skropione rozpuszczonym masłem, posypane pokrojoną zieleniną lub podsmażoną cebulką. Smacznego!