Przepis na ciasto na pierogi ruskie z jajkiem 📖

Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli

Na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 200 g białego sera
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka

Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Wlej wodę i olej, następnie zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.
2. Uformuj z ciasta kulę, przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
3. W międzyczasie obierz ziemniaki i gotuj je do miękkości.
4. Oddziel białko od żółtka w jednym jajku.
5. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
6. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż będzie miękka i lekko złocista.
7. Odcedź ugotowane ziemniaki, przełóż je do dużej miski i rozgnieć na puree. Dodaj ser, usmażoną cebulę, żółtka z drugiego jajka, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
8. Ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienkie placuszki.
9. Na każdy plackek nałóż łyżeczkę farszu i zlepkuj brzegi, formując pierożek.
10. W dużej ilości osolonej wody gotuj pierogi przez około 5 minut, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię.
11. Gdy pierogi będą już gotowe, ostrożnie wyjmij je z wody i odcedź.
12. Możesz podać je na ciepło, skropione rozpuszczonym masłem, posypane pokrojoną zieleniną lub podsmażoną cebulką. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ruskie ciasto
ciasto na pierogi ruskie
jak zrobic ciasto na pierogi ruskie
pierogi ruskie ciasto i farsz
ciasto na pierogi ruskie thermomix