Przepis na ciasto na pierogi y joli 📖

Przepis na ciasto na pierogi:

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajko i dodaj do niego letnią wodę oraz olej roślinny.
3. Stopniowo wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami.
4. Zacznij mieszać wszystko za pomocą łyżki, aż składniki się połączą.
5. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne.
6. Rozwałkuj cienką warstwę ciasta na lekko oprószonej mąką powierzchni.
7. Wykrawaj kółka za pomocą szklanki lub specjalnego wykrawacza do pierogów.
8. Na każdym kółku umieść ulubione nadzienie, np. kapustę z grzybami, ser, mięso itp.
9. Złóż kółko na pół, dokładnie zlepiając brzegi i delikatnie dociskając nadzienie aby nie wypłynęło podczas gotowania.
10. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
11. Ostrożnie wyjmij gotowe pierogi, odsącz na sicie i podawaj na talerzu.
12. Możesz podać je z ulubionym sosem, np. smetaną, masłem i cebulą lub chrzanem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pierogi joli
pierogi y joli
pierogi joli
ciasto z rabarbarem joli
ciasto na naleśniki joli