Przepis na pierogi y joli 📖
Przepis na pierogi y Joli:Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 500 g farszu (np. mięsnego, ruskiego lub z kapustą i grzybami)
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, wodę, jajko i olej, aż powstanie jednolite ciasto. Wyrob ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta przez około 5 minut.
2. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na cienkie placki.
3. Przygotuj farsz: Jeśli wybierasz farsz mięsny, podsmaż cebulę i mielone mięso w garnku. Dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli wybierasz farsz ruski, wymieszaj twaróg, jajko, posiekane świeże zioła oraz sól i pieprz. Jeśli wybierasz farsz z kapustą i grzybami, podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną kapustę i pokrojone grzyby. Smaż, aż warzywa zmiękną, a następnie dopraw solą i pieprzem.
4. Wytnij kółka o średnicy około 8-10 cm z rozwałkowanego ciasta.
5. Na każdym kółku umieść łyżeczkę farszu, a następnie zlepij brzegi pieroga, tworząc półksiężyc.
6. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5 minut lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
7. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i od razu podawaj. Możesz je polać rozpuszczonym masłem lub skwarkami cebulowymi.
Smacznego!