Przepis na ciasto na pierogi z 1920 📖
Przepis na ciasto na pierogi z 1920:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
Wykonanie:
1. Wsyp mąkę do dużej miski i zrób na środku zagłębienie.
2. Do zagłębienia wbij jajko, dodaj sól i wodę.
3. Za pomocą drewnianej łyżki stopniowo mieszaj składniki, aż powstaną grudki.
4. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj każdą na cienkie placki.
7. Docinaj okręgi o średnicy około 8 cm przy użyciu szklanki.
8. Na każdy placek nałóż niewielką ilość nadzienia według upodobań (np. ziemniaki z cebulą i mięsem), a następnie zlep brzegi pieroga, aby powstała charakterystyczna fałdka.
9. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
10. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową, odcedź i podawaj ciepłe.
Smacznego!