Przepis na ciasto na pierogi z ciecierzycy 📖

Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 150g puree z ciecierzycy (gotowanej i zmiksowanej)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- około 100 ml ciepłej wody

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, puree z ciecierzycy, jajko, sól i olej.

2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie miało elastyczną, gładką konsystencję. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj więcej wody. Jeśli zbyt mokre, dodaj więcej mąki.

3. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.

4. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienki placek.

5. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wycinaj okręgi.

6. Na środek każdego okręgu nałóż nadzienie według preferencji (np. ziemniaki, kapustę, kaszę, itp.).

7. Złóż pierogi na pół, delikatnie zlepiając brzegi. Możesz też zrobić falbanki, zwijając brzegi w specjalny sposób.

8. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wyjdą na powierzchnię wody.

9. Wyłóż pierogi na talerz, polej masłem, posyp pokruszonym boczkiem lub cebulką i podawaj gorące.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę z ciecierzycy
falafele z ciecierzycy
zupa z ciecierzycy
tortille z ciecierzycy
ciecierzycy falafele