Przepis na zupa z ciecierzycy 📖
Zupa z ciecierzycy to bardzo smaczne i sycące danie, które docenią zarówno miłośnicy mięsa, jak i osoby preferujące dietę wegetariańską. Oto przepis na pyszną zupę z ciecierzycy:Składniki:
- 500 g ciecierzycy (suchej)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namocz w wodzie przez minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
2. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek na dużym garnku.
3. Marchewki, pietruszkę i selera obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
4. Do garnka dodaj namoczoną ciecierzycę, zalej wszystko wodą i dodaj liście laurowe oraz przyprawy (tymianek, mięta, ostra papryka).
5. Zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka.
6. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
7. Zupa z ciecierzycy będzie najlepiej smakować z pyszną pajdą chleba oraz łyżką jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Smacznego!