Przepis na ciasto na pierogi z gotowanych ziemniaków 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 300 g gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 ml wody (lub więcej, jeśli potrzeba)
- 1 łyżeczka soli
- nadzienie na pierogi (np. ser, kapusta, mięso, grzyby)
Instrukcje:
1. Przygotuj mąkę na stolnicy, utwórz w niej wyrwę w środku.
2. W drugiej misce zgnieć ziemniaki.
3. Włóż zgniecione ziemniaki, jajko i sól do wyrwy w mące.
4. Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj składniki, aż utworzy się elastyczne ciasto.
5. Zagniataj ciasto przez około 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
6. Odstaw ciasto na bok i przykryj ściereczką na około 30 minut, aby odpoczęło.
7. Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je na cienkie plastry na lekko oprószonym mąką blacie.
8. Wykrawaj kółka z ciasta, używając szklanki lub foremek do pierogów.
9. Nałóż na środek każdego koła niewielką porcję wybranego nadzienia.
10. Zlepij brzegi pierogów, tworząc półksiężycową formę, a następnie zabezpiecz je dociskając widelcem.
11. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
12. Wyjmij pierogi z wrzątku za pomocą cedzaka lub łyżki cedzakowej i odstaw je na talerz.
13. Powtórz proces aż zużyjesz całe ciasto i nadzienie.
14. Podawaj pierogi na ciepło, polane masłem lub skwarkami cebulowymi. Możesz również dodać śmietanę lub sos do podania.
Smacznego!