Przepis na ciasto na pierogi z mlekiem i masłem 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- około 500 g dowolnego farszu (np. ziemniaczki z serem, kapusta z grzybami, mięso z cebulą)

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą.
2. Stopniowo dodawaj mleko i zamieszaj, a następnie dodaj roztopione masło.
3. Wyrob ciasto rękoma lub przy pomocy miksera z hakiem, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj na cienkie placeki o średnicy około 8-10 cm.
5. Na każdym placku umieść około 1 łyżeczkę farszu.
6. Sklei brzegi ciasta, tworząc półksiężycową kształt.
7. Gotuj pierogi w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij pierogi i odcedź na sitku.
9. Podawaj gorące pierogi z masłem lub dodatkami, takimi jak smażona cebulka, śmietana czy sos pomidorowy.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ciasto z masłem
ciasto na pierogi z masłem
ciasto na pierogi z jajkiem i masłem
ciasto do pierogów z masłem
ciasto na uszka z masłem