Przepis na ciasto na pierogi z olejem 📖

Składniki:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W małej misce roztrzep jajko.
3. Dodaj jajko i 3 łyżki oleju do mąki. Powoli wlej letnią wodę i dokładnie wymieszaj składniki łyżką lub rękoma.
4. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu podziel ciasto na dwie części. Część, którą nie będziesz używać, owin folią spożywczą, aby nie wyschło.
7. Cienko rozwałkuj pierwszą część ciasta na oprószonym mąką blacie.
8. Wykrawaj kółka za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów.
9. Na każdym kółku umieść nadzienie po swoim wyborze, np. kapustę i grzyby, mięso z cebulą lub ser ziemniaczany.
10. Zlep brzegi kółka, aby powstał pierożek. Możesz użyć do tego palców lub widelca.
11. Powtórz proces dla pozostałych części ciasta i nadzienia.
12. Gotując, wrzuć pierogi do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
13. Wyjmij pierogi z wody i odcedź.
14. Podawaj gorące pierogi z ulubionym sosem lub posypane smażoną cebulką. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pierogi bez jajka z olejem
ciasto na pierogi z jajkiem i olejem
pierogi z olejem
ciasto czekoladowe z olejem
szybkie ciasto z olejem