Przepis na ciasto na pierogi z semoliny 📖
Przepis na ciasto na pierogi z semoliny jest bardzo prosty:Składniki:
- 2 szklanki mąki semoliny
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę semolinę z solą.
2. Dodaj do miski jajko i stopniowo wlej ciepłą wodę, mieszając ciągle łyżką.
3. Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto rękami aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej ciepłej wody; jeśli jest zbyt wilgotne, można dodać jeszcze trochę mąki.
5. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj je wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło.
6. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (ok. 2-3 mm) i użyj szklanki lub foremek do wycinania okręgłych kawałków.
7. Na każdym kawałku ciasta umieść wybrany farsz (na przykład kapustę z grzybami, mięso mielone, ser).
8. Złóż ciasto na pół, tak aby powstała półksiężycowa forma pierogów.
9. Dokładnie zamknij brzegi ciasta i ugniataj je palcami, by się nie rozpadły podczas gotowania.
10. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
11. Wyjmij pierogi z wrzątku, odcedź je i podawaj na talerzu. Możesz podać je samodzielnie lub polać masłem i posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!