Przepis na ciasto na pierogi z wrzątkiem 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:
1. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Dokładnie wymieszaj.

2. W odrobinie wrzącej wody rozpuść sól, a następnie dodaj ją do miski z mąką. Wymieszaj łyżką.

3. Dodaj olej roślinny i stopniowo wlej wrzącą wodę do miski, cały czas mieszając składniki.

4. Kiedy składniki będą dobrze połączone i ciasto zacznie się formować, wyłóż je na blat i zagnieć przez około 10 minut.

5. Po zagnieceniu ciasta podziel je na kilka części i rozwałkuj na cienkie placki.

6. Wytnij z rozwałkowanego ciasta okręgi (o średnicy około 8-10 cm).

7. Na każdym kawałku ciasta umieść nadzienie, np. ziemniaki z serem, kapustę lub owoce. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi.

8. Gotuj pierogi kilka minut w osolonej wodzie aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię.

9. Wyjmij pierogi z wrzątku i odcedź.

10. Podawaj pierogi z ulubionym sosem, np. zrumienioną cebulką i śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ciasto
ciasto a pierogi
pierogi na ciasto
ciasto na pierogi
ciasto na pierogi y joli