Przepis na ciasto na pierogi zaparzane 📖

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko

Farsz:

- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g boczku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie aż do momentu, gdy będą miękkie. Odcedzamy i rozgniatamy w misce.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Gdy boczek będzie chrupiący, dodajemy go do miski z ziemniakami. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem według gustu.
3. Teraz przystępujemy do przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy gorącą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Gdy ciasto jest gotowe, wykładamy je na stolnicę i wałkujemy na cienki placek.
5. Za pomocą foremek wykrawamy pierogi i na każdym z nich układamy łyżeczkę farszu.
6. Sklejamy pierogi i dobrze zlepiając brzegi.
7. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową.
8. Udekorowane uprażonym boczkiem i cebulką smakują wyśmienicie! Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ciasto
ciasto a pierogi
pierogi na ciasto
ciasto na pierogi
ciasto na pierogi owocowe