Przepis na ciasto na słodkie pierogi 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
Nadzienie:
- 400 g serka twarogowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem.
2. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj olej i wodę. Wymieszaj dokładnie.
3. Stopniowo dodawaj płynne składniki do mąki, mieszając ręką lub drewnianą łyżką.
4. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki.
5. Z ciasta uformuj kulkę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło.
6. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser, cukier, wanilię i jajko, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego okręgi za pomocą szklanki lub foremki.
8. Na każdy okrąg ciasta nałóż łyżeczkę nadzienia, a następnie zlep brzegi, formując półksiężycowe pierożki.
9. Gotowe pierogi ułóż na posypanej mąką desce lub podłożu.
10. W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy woda będzie gotowa, wrzucaj do niej pierogi partiami. Gotuj około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
11. Wyławiaj gotowe pierogi łyżką cedzakową i przekładaj na talerz.
12. Smacznego! Podawaj pierogi na słodko, polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem pudrem. Można również dodać do nich śmietanę czy ulubione owoce.