Przepis na ciasto rafaello z masą budyniową 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 100g wiórków kokosowych
- 100g gorzkich migdałów
- 100g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
2. Dodaj masło i rozkrusz je palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.
3. Dodaj żółtka oraz jajko i zagnieć ciasto, formując kulę. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
4. W tym czasie przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj mleko. W miseczce wymieszaj budynie z odrobiną zimnego mleka i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
5. Gorzkie migdały posiekaj na drobne kawałki, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
6. Do masy budyniowej dodaj wiórki kokosowe, posiekane migdały oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą dobrze połączone.
7. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na płat o grubości około 0,5 cm. Wykładaj nim spód i boki formy do tarty.
8. Na spód ciasta wyłóż przygotowaną masę budyniową.
9. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
10. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je. Następnie wyjmij z formy i podawaj w formie porcji.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe z masa budyniowa
ciasto z truskawkami i masa budyniowa
herbatniki z masą budyniową
karpatka z masa budyniowa
kostka piernikowa z masa budyniowa