Przepis na herbatniki z masą budyniową 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 ml mleka
- 1 budyniowy proszek (smak według preferencji)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Następnie dodaj jajko i mleko, i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche, dodaj trochę więcej mleka.
4. Ciasto owin folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. W międzyczasie, przygotuj budyń według instrukcji podanych na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęstsza.
6. Po schłodzeniu ciasta, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
7. Wytnij ciastem foremki w dowolne kształty - np. okręgi, kwadraty, serduszka.
8. Układaj wykrojone ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut, aż herbatniki nabiorą złotego koloru.
10. Po ostudzeniu, połóż łyżeczkę budyniu na jednym herbatniku, a następnie przykryj drugim, tworząc kanapkę budyniową.
11. Powtarzaj ten proces z pozostałymi herbatnikami.
Gotowe! Możesz teraz cieszyć się domowymi herbatnikami z pyszną masą budyniową.