Przepis na ciasto tiramisu 📖

Składniki:

- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml mocnej kawy
- 2 łyżki kakao
- 24 biszkopty
- 50 ml likieru amaretto (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Oddzielić białka od żółtek.

2. W osobnej misce wymieszać żółtka z cukrem, aż powstanie gęsta, jasna masa.

3. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.

4. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej.

5. Jeśli chcemy użyć likieru amaretto, zamoczyć w nim biszkopty.

6. W naczyniu przeznaczonym do serwowania tiramisu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą (ewentualnie nasączonymi biszkoptami amaretto).

7. Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej kremowej masy.

8. Powtórzyć kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch wyłożyć drugą połowę masy.

9. Całość posypać równomiernie przesianym kakao.

10. Przykryć naczynie folią spożywczą i schłodzić przez minimum 4 godziny (najlepiej jednak przez całą noc), aby smaki się przegryzły.

11. Dodać dodatkowe posypki, na przykład startą czekoladę lub wiórki kokosowe, przed podaniem.

Podobne przepisy

tiramisu ciasto
fit ciasto tiramisu
ciasto tiramisu łatwe
ciasto tiramisu z galaretka
ciasto tiramisu pieczone