Przepis na ciasto tiramisu 📖
Składniki:- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml mocnej kawy
- 2 łyżki kakao
- 24 biszkopty
- 50 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. W osobnej misce wymieszać żółtka z cukrem, aż powstanie gęsta, jasna masa.
3. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.
4. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej.
5. Jeśli chcemy użyć likieru amaretto, zamoczyć w nim biszkopty.
6. W naczyniu przeznaczonym do serwowania tiramisu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą (ewentualnie nasączonymi biszkoptami amaretto).
7. Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej kremowej masy.
8. Powtórzyć kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch wyłożyć drugą połowę masy.
9. Całość posypać równomiernie przesianym kakao.
10. Przykryć naczynie folią spożywczą i schłodzić przez minimum 4 godziny (najlepiej jednak przez całą noc), aby smaki się przegryzły.
11. Dodać dodatkowe posypki, na przykład startą czekoladę lub wiórki kokosowe, przed podaniem.