Przepis na tiramisu ciasto 📖

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 80g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200ml mocnej kawy
- 100ml likieru amaretto
- ok. 24 biszkoptów ladyfinger
- 1-2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Żółtka umieść w misce, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Używając miksera, ubijaj składniki na gładką masę.
3. Do masy żółtkowej dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
5. Dodaj ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
6. W małej misce wymieszaj kawę i likier amaretto.
7. Przygotuj prostokątną formę (np. keksówkę).
8. Zamocz biszkopty w mieszance kawy i likieru, a następnie układaj je na dnie formy w jednej warstwie.
9. Na biszkoptach nałóż połowę przygotowanej masy serowej.
10. Powtórz proces z drugą warstwą biszkoptów i przykryj je pozostałą masą serową.
11. Posyp całość równomiernie kakao.
12. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub overnight), aby lepiej się "przegryzło".
13. Gdy tiramisu jest odpowiednio schłodzone, pokrój je na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto tiramisu
fit ciasto tiramisu
ciasto tiramisu łatwe
ciasto tiramisu z galaretka
ciasto tiramisu pieczone