Przepis na ciasto tortilla z mąki gryczanej 📖
Oto przepis na ciasto tortilla z mąki gryczanej:Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W misce połącz mąkę gryczaną i sól.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ciągle, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą.
4. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne.
5. Podziel ciasto na mniejsze części i formuj z nich kulki.
6. Każdą kulę ciasta rozwałkuj na cienki placek o okrągłym kształcie.
7. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smaż placek tortilli przez około 1-2 minuty z obu stron, aż się ładnie zrumieni.
8. Powtarzaj ten proces z pozostałymi kulkami ciasta.
9. Gotowe tortille podawaj ciepłe i używaj do przygotowania różnych dań.
Smacznego!