Przepis na ciasto na pierogi z mąki gryczanej 📖

Przepis na ciasto na pierogi z mąki gryczanej:

Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę gryczaną z solą.
2. Dodaj jajko do miski i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę do miski, ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite, elastyczne ciasto.
4. Przełóż ciasto na stolnicę lub blat i wyrabiaj je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Uformuj z ciasta kulkę, owiń w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Po upływie czasu rozwałkuj ciasto na cienką warstwę na oprószonej mąką powierzchni.
7. Wytnij z ciasta okręgi za pomocą szklanki lub specjalnego wykrawacza do pierogów.
8. Nadziewaj pierogi wybranym farszem, a następnie zlepij brzegi ciasta, zwilżając je odrobiną wody.
9. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty, aż będą pływać na wierzchu.
10. Wyjmij gotowe pierogi za pomocą cedzaka i podawaj od razu, możesz je polać roztopionym masłem i posypać ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto z mąki gryczanej
ciasto tortilla z mąki gryczanej
ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej
ciasto drożdżowe z mąki gryczanej
tortille z mąki gryczanej