Przepis na kruche ciasto z mąki gryczanej 📖

Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce mieszamy mąkę gryczaną, cukier puder i szczyptę soli.
2. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie wyrabiamy składniki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
4. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
6. Przenosimy rozwałkowane ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
7. Wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie za pomocą foremek.
8. Ciastka układamy na blaszce, pozostawiając odstępy.
9. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15-20 minut, aż ciasteczka będą lekko zrumienione.
10. Po upieczeniu, wyjmujemy ciastka z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się kruchymi i aromatycznymi ciasteczkami z mąki gryczanej.

Podobne przepisy

ciasto na pierogi z mąki gryczanej
ciasto drożdżowe z mąki gryczanej
ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej
ciasto tortilla z mąki gryczanej
gofry z maki gryczanej