Przepis na ciasto drożdżowe z mąki gryczanej 📖

Składniki:
- 250g mąki gryczanej
- 250g mąki pszennej
- 42g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 80g masła
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce rozpuszczamy drożdże w cukrze, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
2. Dodajemy obie mąki oraz jajka do miski, mieszając całość drewnianą łyżką.
3. Dodajemy roztopione masło i sól, dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na stolnicę posypaną mąką gryczaną i delikatnie formujemy kulę.
6. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy je wg uznania (np. jako warkocz).
7. Odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.
8. Wstawiamy foremkę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy je, a następnie podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto na pierogi z mąki gryczanej
kruche ciasto z mąki gryczanej
ciasto tortilla z mąki gryczanej
ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej
tortille z mąki gryczanej